Hírek

Visszavonták a bejelentőket jutalmazó hódmezővásárhelyi rendeletet

Visszavonták a bejelentőket jutalmazó hódmezővásárhelyi rendeletet
Egyhangú döntéssel hatályon kívül helyezték a bűncselekményekről bizonyítékot szolgáltatóknak jutalmat ajánló, a Fidesz helyi képviselői által "spiclitörvénynek" nevezett hódmezővásárhelyi rendeletet az alföldi város közgyűlésének rendkívüli ülésén.
hódmezővásárhelyi közgyűlés Márki-Zay Péter polgármestert támogató többsége június 25-én fogadta el a jogszabályt, amely alapján az önkormányzat jutalmat fizetne azoknak, akik egyes helyi bűncselekményekről bizonyítékokat szolgáltatnak, ha azok alapján jogerős elmarasztaló döntés születik. A megyei kormányhivatal törvényességi észrevételt tett és felszólította a polgármestert, helyezzék hatályon kívül a rendeletet. A kormányhivatal szerint a rendelet egyebek mellett sérti a jogbiztonság és a személyes adatok védelmének alaptörvényben foglalt elvét, ellentétes a bűnüldözés garanciális jellegű törvényi előírásaival, a polgármester pedig nem jogosult bizonyítékok gyűjtésére, értékelésére, kezelésére.


Visszavonták a bejelentőket jutalmazó hódmezővásárhelyi rendeletet


Tatár Zoltán jegyző a közgyűlés ülésén - amelyen Márki-Zay Péter nem vett részt - elmondta, a kormányhivatal a rendelet hatályon kívül helyezésére 30 napos határidőt szabott meg. Annak érdekében, hogy "minden alkotmányossági aggálytól mentes tervezet" kerülhessen a közgyűlés elé, a jogszabályt hatályon kívül helyezték, a módosított változatot pedig a tervek szerint szeptemberben tárgyalják meg újra. Cseri Tamás a vitában úgy fogalmazott, hogy a rendelet teljesen értelmetlen is, és a magyar történelem gyászos korszakait idézi föl. A jogszabályt nem érdemes "toldozgatni-foltozgatni", teljesen el kell felejteni - jelentette ki.

MTI/T.D.