Hírek

Tűzgyújtási tilalom lépett életbe

Tűzgyújtási tilalom lépett életbe
Bács-Kiskun és Csongrád megyében lépett életbe a tűzgyújtási tilalom - adott tájékoztatást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Az intézkedés értelmében tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakóhelyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben található külterületi ingatlanokon. A Nébih arra kéri a lakosságot, hogy az érintett megyékben lehetőleg a tilalom alá nem eső belterületi ingatlanokon se rakjanak tábortüzet, mert a felszálló izzó zsarátnokokat a szél több száz méterre repítheti, "hamuvá változtatva a környékbeli erdőket". Használjanak inkább elektromos grillsütőket, ha ez nem áll módjukban, akkor pedig minél kisebb tüzet gyújtsanak a kertjükben.


Tűzgyújtási tilalom lépett életbe
A Nébih arra kéri a lakosságot, hogy a tilalom alá nem eső belterületi ingatlanokon se rakjanak tábortüzet 


Fontos továbbá, hogy a szabadban dohányzók ne dobják el a parázsló csikket, mert az percek alatt képes meggyújtani a kiszáradt aljnövényzetet - figyelmeztettek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint idén eddig csaknem 1700 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat. Hozzátették, hogy a szabadtéri tüzek megelőzhetőek egyszerű szabályok betartásával. A szabadban meggyújtott tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni és mindig legyen készenlétben oltóanyag, a parazsat pedig földdel célszerű befedni.MTI/T.D.