Hírek

Nőtt az SZTE hallgatóinak létszáma

Nőtt az SZTE hallgatóinak létszáma
Növelte hallgatói létszámát a központi felvételi eljárásban a Szegedi Tudományegyetem, a tavalyinál 6 százalékkal több, 6159 új diákot vett fel az intézmény - közölte Rovó László rektor.
A külföldi hallgatók jelenleg is folyó felvételi eljárásának eredményeként várhatóan több mint 7500 új hallgató kezdi meg tanulmányait szeptemberben az SZTE-n - mondta a professzor sajtótájékoztatóján. A rektor úgy fogalmazott, egy egyetem kiválóságát számos tény határozza meg: a nemzetközi rangsorokban az oktatási és kutatási teljesítménye alapján az SZTE a legjobb magyar tudományegyetem, az igazán fontos hazai listákon is a legjobb vidéki felsőoktatási intézmény. A legfontosabb azonban az, hogy a diákok mennyire ismerik el az egyetem kiválóságát - tette hozzá.


Nőtt az SZTE hallgatóinak létszáma


A tavalyihoz képest - az országos átlagot jelentősen felülmúlva - 5 százalékkal, 8033-ra emelkedett az SZTE-re első helyen jelentkezők száma. Negyvennégy országból 14 596 továbbtanulni kívánó több mint 27 ezer jelentkezést adott be - tudatta Rovó László. 2021-ben százéves lesz az egyetem szegedi jelenléte, addigra az intézmény hallgatói létszámát 15-20 százalékkal kívánják növelni. Fendler Judit kancellár úgy fogalmazott, az SZTE nemcsak a régió, hanem az ország legjobb tudományegyeteme. Az intézmény célja, hogy a régióból csak azok menjenek máshova tanulni, akik olyan területen kívánják képezni magukat, amelyet nem oktatnak Szegeden. Gellén Klára oktatási rektorhelyettes elmondta, az új hallgatók közül 4060-an alap-, 776-an mester-, 930-an osztatlan, 393-an felsőoktatási szakképzésen kezdik meg tanulmányaikat. Állami ösztöndíjas képzésen 5141, önköltséges finanszírozási formában 1018 új hallgató tanul majd a szegedi egyetemen.