Hírek

Megerősödött a kínai együttműködés

Megerősödött a kínai együttműködés
Magas rangú kínai delegáció látogatott Csongrád megyében, azon belül is a Szegedi Tudományegyetemre. Az oktatási, tudományos, kulturális kooperációt, a hallgatók és az oktatók cseréjét együttműködési megállapodás és szándéknyilatkozat segíti.
Az egyetem jelenlegi rektora, Szabó Gábor, leendő rektor Rovó László, Fendler Judit kancellár, valamit Kakas Béla, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke fogadta a közel 20 fős delegációt, amely Senhszi tartományból érkezett. A találkozás alkalmával együttműködési nyilatkozat és együttműködési szándéknyilatkozat született a szegedi egyetem, illetve a Senhszi Tartományi Oktatási Hivatal és az 1952 óta működő Senhszi Hagyományos Kínai Orvoslás Egyetem között. 


Megerősödött a kínai együttműködés - forrás: csongrad-megye.hu
Együttműködési nyilatkozat és együttműködési szándéknyilatkozat született a szegedi egyetem, illetve a Senhszi Tartományi Oktatási Hivatal és a Senhszi Hagyományos Kínai Orvoslás Egyetem közöttKakas Béla szerint Csongrád megye és Senhszi tartomány kapcsolata az elmúlt időszakban új lendületet vett az „Egy övezet, egy út” kezdeményezésnek köszönhetően. A gyümölcsöző kapcsolat kiterjed a gazdaság, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a turizmus, a tudomány és kutatás, valamint a felsőoktatás területére, továbbá kiemelt cél a testvér-települési kapcsolatok kialakítása, valamint a Csongrád megyei településekre való kínai befektetések ösztönzése. A Szegedi Tudományegyetemen évek óta együttműködik a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetemmel, 2012-ben nyílt meg a Konfuciusz Intézet, melyeknek köszönhetően 111 kínai diák tanul a intézményben.

/T.D.