Közlemény a Csongrád megyei lista állításához szükséges ajánlások számáról

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvény (a továbbiakban: Övjt.) 9. § (2) bekezdése úgy rendelkezik, hogy a megyei választókerületben listát állíthat az a jelölő szervezet, amely a választókerület választópolgárai 0,5 %-ának ajánlását összegyűjtötte.
Az Övjt. 11. § (3) bekezdése szerint közös megyei lista állításához a jelölő szervezeteknek a megyei választókerületben lévő települések választópolgárai 1%-ának, de legalább 2000 választópolgár közös ajánlását kell összegyűjteniük.

A megyei önkormányzati képviselőket a választópolgárok megyei listán választják.

A választás tekintetében minden megye egy választókerületet alkot, melynek nem része a megyei jogú város.

A Területi Választási Iroda Vezetője a választási eljárásról szóló 2013.évi XXXVI. törvény 307/E. § (1) bekezdése alapján megállapítja a megyei lista állításához szükséges ajánlások számát.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2019. október 13. napjára kitűzött választása eljárási határidőinek és határnapjainak megállapításáról szóló 19/2019. (VII. 29.) IM rendelet 20. § (2) bekezdése alapján a szükséges ajánlások számának megállapításakor a választópolgárok számát a központi névjegyzéknek a 2019. augusztus 7-i adatai alapján kell megállapítani.

A hivatkozott jogszabályok alapján közzéteszem a Csongrád megyei lista állításához szükséges ajánlások számát az alábbiak szerint:
  • A Csongrád megyei választókerületben listát állíthat az a jelölő szervezet, amely a választókerület választópolgárai 0,5 %-ának, 833 választópolgárnak az ajánlását összegyűjtötte.
  • A jelölő szervezetek, amelyek a Csongrád megyei választókerületben lévő települések 2000 választópolgárának a közös ajánlását összegyűjtötték, közös megyei listát állíthatnak.
A megyei listát és az azon szereplő jelölteket legkésőbb 2019. szeptember 10-én 16.00.óráig lehet bejelenteni a Területi Választási Bizottsághoz (6720 Szeged, Tisza L. krt. 2-4.).

Fenti közleményt a Csongrád Megyei Önkormányzat honlapján – www.csongrad-megye.hu – teszem közzé.

Vadász Csaba
TVI vezető