Hírek

Kiállítást nyílt a szegedi papucsról

Kiállítást nyílt a szegedi papucsról
A szegedi papucs napja alkalmából Páratlanok címmel nyílt kiállítás a csongrádi megyeszékhelyen. A tárlaton bemutatják a több mint ötszáz éves lábbelit és a hagyományos viselet továbbélése érdekében tett erőfeszítéseket.
Szögi Csaba, a Szegedi Papucsért Alapítvány létrehozója elmondta: a Móra-múzeum szakemberei által készített tablók elevenítik föl a szegedi papucs történetét. A civil szervezet gyűjteményéből bemutatnak klasszikus, hagyományos, valamint a kortárs divat elemeit felhasználó lábbeliket is. A rendezvényen előadásokat tartanak a szegedi papucs csodás átalakulásairól a török hódoltságtól a 21. századig, fény derül arra, milyen stratégiák léteznek a mesterség tudásának átadására, milyen további terveket szőttek a szegedi papucs életben tartására a civil szervezetek, miért különleges a lábbeli hímzése vagy épp arról, miként lehet ihlető forrása a kortárs művészeknek e hagyományos viselet.

Kiállítást nyílt a szegedi papucsrólA szegedi papucs ötszáz éves története a hódoltság korára vezethető vissza. A könnyű, tetszetős viseletre komoly kereslet volt a Dél-Alföldön, majd a Szabadtéri Játékok indulásával, a hazai turizmus fellendülésével a két háború között indult el a szegedi papucs másodvirágzása. 1922-ben lett önálló a papucsos mesterség, amikor négy jeles szegedi mester személyesen mutatta be azt az akkori kereskedelmi miniszternek. A szegedi papucsot tavaly felvették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe.