Hírek

Keleti-nyitás: oroszországi partnerség

Keleti-nyitás: oroszországi partnerség
A kormányzati keleti-nyitás stratégiához illeszkedően a Csongrád Megyei Önkormányzat és elnöke, Kakas Béla lendületesen tölti meg tartalommal a testvérmegyei kapcsolatokat, így a lengyelországi Lódz Vajdaság és a kínai Shaanxi tartomány mellett az oroszországi Voronyezs megye felé történt nyitást is.
Ennek jegyében a Szegeden járt Valery Lyakhov orosz nagykövethelyettessel tárgyalt Kakas Béla, és Nagy Katalin, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese. A nagykövethelyettes elmondta: a cél a gazdasági, kulturális és oktatási-tudományos együttműködés bővítése és elmélyítése, vagyis a régi kapcsolat helyreállítása.  Valery Lyakhov szerint óriási potenciál van Szegedben mezőgazdasági és élelmiszeripari tekintetben. Csongrád megye és Voronyezs megye kapcsolata huszonöt éves múltra tekint vissza.Keleti-nyitás: oroszországi partnerség Csongrád megyében - forrás: csongrad-megye.hu
Kakas Béla, a Csongrád megyei Önkormányzat elnöke Valery Lyakhov orosz nagykövethelyettessel tárgyalt 


Kakas Béla elmondta, a megbeszélése a gazdasági együttműködésről, a közös befektetésekről és pályázati lehetősekről tárgyaltal. Szó esett a kulturális és oktatási együttműködésről, kiemelve a szegedi egyetemet és az ELI-ALPS lézerközpontot. A megyei elnök szerint a tárgyalás a nyitottság és az együttgondolkodás jegyében telt, a tervezett együttműködés pedig felgyorsíthatja, hogy orosz konzulátus nyíljon Szegeden. Májusban magas rangú orosz delegáció érkezik majd annak érdekében, hogy kialakítsák a jövőbeni együttműködés kereteit.
 
/T.D.