Hírek

Idén is a Magyarok karácsonyára várják a vendégeket Ópusztaszeren

Idén is a Magyarok karácsonyára várják a vendégeket Ópusztaszeren
A világ magyarságának közös, jelképes karácsonyi ünnepségére várják a vendégeket az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol a Trianon és a magyar oktatás 1920-45 címmel kiállítás is nyílik.

Kodácz Csengele, az intézmény marketingvezetője kiemelte, hogy a Magyarok Karácsonya évről évre olyan üzenetet, felhívást, kérést fogalmaz meg, amely minden magyarhoz szól és segíti a nemzeti egység megteremtését. A park Látogatóközpontjában összegyűlteket a Kisteleki hittanosok csapata köszönti, ők betlehemes játékukat mutatják be a vendégeknek. Déltől múltidéző tanórát tartanak Volt egyszer egy oskola címmel, majd a Látogatóközpont aulájában kiállítás nyílik. A Trianon és a magyar oktatás 1920-45 című tárlat a békeszerződést követő időszakot mutatja be az iskolákra, egyetemekre fókuszálva. Azt a folyamatot ismertetik meg a látogatókkal, amely a határok átrajzolása miatt keletkezett károkat igyekezett orvosolni, a "kiművelt emberfők" oktatására helyezve a hangsúlyt, a hatalmas veszteségek ellenére megtartva az ország potenciálját.

Idén is a Magyarok karácsonyára várják a vendégeket Ópusztaszeren

Kiemelt helyet kap a kiállításban Klebelsberg Kuno, akinek a neve szervesen összefonódott az oktatási reformmal, a népiskolák létrehozásával. Bemutatják a közép- és felsőfokú oktatás fejlesztését is, középpontban a Kolozsvári Egyetem Szegedre kerülésével. A tárlatot archív fotó-, dokumentum- és filmanyagok színesítik, valamint az enteriőrbe lépve a látogatókat körbeveszi a népiskolák világa. A vendégek bepillanthatnak a tanterembe és a tanítói lakrészbe is. A Bethlen Gábor Alap támogatásával készült kiállítás 2020 áprilisáig tekinthető meg.