Hírek

Csongrád megye felveszi a Csanád nevet is

Csongrád megye felveszi a Csanád nevet is
Döntött a parlament, a Csanád nevet is felveszi Csongrád megye. A döntést közös nyilatkozatban üdvözölték az egykor Csanád vármegyéhez tartozó települések polgármesterei.
A megyék nevéről és székhelyéről szóló határozatot 140 igen szavazattal, 22 tartózkodás mellett módosították, az 2020. június 4-én lép hatályba. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban szimbolikus jelentőségűnek nevezte a névváltoztatást, utalva arra, hogy a több mint tucatnyi települést magában foglaló térségben ma is csanádi identitás él. 


Döntött a parlament, a Csanád nevet is felveszi Csongrád megye, a hatályba lépés 2020. június 4-e
Döntött a parlament, a Csanád nevet is felveszi Csongrád megye, a hatályba lépés 2020. június 4-e


A döntés az ezeréves örökség, a Csanád elnevezés és a hozzá kapcsolódó értékek és hagyományok megőrzését segíti. "Tisztelgés az egykor itt élt őseink előtt, akik hazánkért, népünkért oly sokat fáradoztak, ugyanakkor bizonyos elégtétel is azokért a sérelmekért, amelyeket elszenvedtünk a méltatlan és igazságtalan békediktátum, valamint az 1950-es, Csanád megye fölszámolásáról hozott határozat miatt" - írják a közleményben. A tizennégy polgármester közös közleménye hangsúlyoztta, hogy a döntésnek köszönhetően az ősi, az ország számára lassan feledésbe merülő, de a térségeben élők múltját, hagyományait, értékeit szimbolizáló, és az előző generációk emlékét az utókor számára is megőrző Csanád név visszakerül Magyarország térképére. 


MTI/T.D.