Hírek

A víz megtartását segítő mintaprojekt valósult meg Ruzsán

A víz megtartását segítő mintaprojekt valósult meg Ruzsán
A víz megtartását segítő mintafejlesztések valósultak meg öt településen egymilliárd forintos projekt keretében - közölte a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára.
Dukai Miklós Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében című projekt a Csongrád-Csanád megyei településen elért eredményeit bemutató sajtótájékoztatón azt mondta, a költségekből 800 millió forintot az Európai Unió LIFE (L'Instrument Financier pour l'Environnement) projektjének támogatása fedezett. A helyettes államtitkár kifejtette, a vízmegtartó képesség fejlesztése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás kulcskérdése. A 2017 őszén indult projekt egyik célja az volt, hogy az öt érintett településen - Bátyán, Püspökszilágyon, Rákócziújfalun, Ruzsán és Tiszatarjánon - olyan innovatív megoldásokat alkalmazzanak, melyek hozzájárulnak a villámárvizek, a belvíz és az aszály kockázatának csökkentéséhez. A helyi szintű természetes vízmegtartó megoldások prototípusainak megvalósítása során összegyűlt tapasztalatokra építve adaptációs útmutató is készül a hazai önkormányzatok számára - közölte Dukai Miklós.

A víz megtartását segítő mintaprojekt valósult meg Ruzsán

Sánta Gizella polgármester elmondta, a 2800 lakosú Ruzsa a Homokhátságon helyezkedik el, ami az ország legszárazabb területe. Az átlagos csapadék mennyisége csökken, aminek legfontosabb következménye a talajvízszint süllyedése. A talajvíz-tartalékok visszatöltése érdekében a településen két tavat alakítottak ki. A belterület egyik korábban elhanyagoltabb részén egy parkot hoztak létre, és itt egy kisebb tóban az új ivóvíztisztítóból elfolyó napi 10-20 köbméter technológiai vizet gyűjtik össze. A lakott területen kívül kialakított egyhektáros tó a szennyvíztisztítóból kikerülő napi 150 köbméter tisztított szennyvizet fogja föl. A belvízelvezető csatornák átalakítása pedig lehetővé teszi a ritkán érkező csapadék helyben tartását - ismertette a beruházás részleteit a polgármester.

MTI/T.D.