Hírek

2017 a településfejlesztés jegyében telt

2017 a településfejlesztés jegyében telt
Kakas Béla, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke interjú keretében a tavalyi évet foglalta össze. Tájékoztatása szerint a megye fő feladata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program végrehajtása volt.
Csongrád megye összesen 73 milliárd forint uniós forrásra pályázhatott a TOP keretében, 58 településre 30 milliárd forint jut, míg a két megyei jogú város, Szeged és Hódmezővásárhely 40 milliárd forinton osztozkodik. A forrás egy része az önkormányzati feladatok ellátására fordítható, így az egészségügyre, a szociáis ellátásra, az intézmény fejlesztésére, energetikai beruházásokra valamint csapadékvízelvezetésre, ugyanakkor a kormányzati szándék szerint a források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kell fordítani - emelte ki Kakas Béla. 

 

Jó célok kitűzésével tudják a TOP uniós forrásait felhasználni
"A települések ezt ipari parkok létrehozásával, a turisztika és a helyi piacok fejlesztésével pályázták meg, és egy nagyon jól összerakott pályázati rendszer alakult ki, ahol több mint 300 pályázatot adtak be a települések" - fogalmazott a megyei elnök. Hozátette, hogy a beadott pályázatok nagyrészét már elbírálták, sőt már a kivitelezés is megkezdődött. "A települések megtanultak pályázani, megtanultak komplex módon gondolkodni, a versenyszférával kezet fogni, innovatív módon gondolkodnak a polgármesterek és komolyan veszik azt a jogalkotói szándékot, hogy a menedzser szemlélet jelenjen meg önkormányzati vezetésben." 


/T.D.